KAŠELJ - DA BI GA BOLJE RAZUMELI!


KAŠELJ - DA BI GA BOLJE RAZUMELI!

Kaj je kašelj?

Kašelj je obrambni refleks telesa, ki očisti dihalne poti. Nastane zaradi draženja sluznice dihal. Dražljaj se po posebnih živčnih poteh prenaša do središča za kašelj v podaljšani hrbtenjači, od koder pride ukaz za močno in nehoteno skrčenje mišičja, odgovornega za izdih. S kašljanjem tako odstranjujemo tujke, ki nehote zaidejo v naše dihalne poti, in odvečno sluz. Tudi zdrav človek v budnem stanju zakašlja 1- do 2-krat na uro. Draženje sluznice dihal lahko povzročajo še bolezenski procesi v dihalnih poteh in ob njih, npr. prehladna in gripozna obolenja, bronhitis, pljučnica, pljučni edem. Pogost in dolgotrajen kašelj je znak bolezni.

Ali veste, da poznamo dve obliki kašlja?

Poznamo produktivni in neproduktivni kašelj. Pri produktivnem ali mokrem kašlju v dihalnih poteh nastaja preveč bronhialne sluzi, ki se lušči s površine sluznice dihal. V pljučih se lahko sliši hropenje. Ta kašelj se pojavlja v obliki napada po globokem vdihu, ki sluz potisne navzgor. Ko se sluz izkašlja, sledi olajšanje. Pomemben je videz izkašljane sluzi – rumena ali zelena barva kaže na okužbo, rdeča ali rjavkasta pa pomeni prisotnost krvi. Pri neproduktivnem ali suhem in dražečem kašlju sluz ne nastaja. Navadno gre za dolgotrajen kašelj, ki se pojavlja v zaporednih
sunkih. V dihalih pride do draženja, ki sili na nenehno pokašljevanje. Običajno se pojavi na začetku virusnih obolenj, kot sta gripa in prehlad, vzroki pa so tudi drugi.

Kako si lahko pomagate sami?
Najprej diagnoza, potem zdravljenje!

Za zdravljenje kašlja obstajajo različna zdravila, ki vsebujejo učinkovine naravnega ali sintetičnega izvora. Pred izbiro zdravila je treba ugotoviti tip kašlja, saj različne vrste zahtevajo različno zdravljenje. Strokovnjaki razlikujejo med suhim in produktivnim kašljem. Razlikujeta se po tem, kje v dihalnih poteh nastaneta, in po tem, ali ju spremlja izkašljevanje sluzi. Suhi kašelj nastaja v zgornjem predelu dihalnih poti. Med simptomi je pogost dražeč občutek praskanja v grlu, vendar brez sluzi. Produktivni kašelj pa prihaja iz pljuč in ga spremlja oteženo izkašljevanje sluzi. Običajno traja dlje kot suhi kašelj.


V lekarnah so na voljo zdravila za obe vrsti kašlja. Farmacevtu opišite svoj kašelj in svetoval vam bo pravo zdravljenje. Pri produktivnem ali mokrem kašlju je cilj zdravljenja utekočinjenje goste sluzi, da postane manj lepljiva in jo je lažje izkašljevati. Ekspektoransi so zdravila, ki pomagajo utekočiniti, razredčiti in zmehčati sluz, zato olajšajo izkašljevanje. Neproduktivni ali suhi kašelj se zdravi z antitusiki, ki pomirjajo in odpravljajo kašelj, delujejo pa na središče za kašelj v podaljšani hrbtenjači.

Te muči kašelj? Izkašljaj se in zadihaj!

Solvolan redči gosto sluz, ki se nabira v dihalnih poteh, da se lažje odlušči in izkašlja.
Olajša izkašljevanje pri produktivnem ali mokrem kašlju ter olajša dihanje. Delovati začne v 30 minutah, njegov učinek traja do 12 ur. Tako povečuje odpornost dihal proti okužbam. Solvolan je namenjen odraslim in otrokom od 2. leta starosti. Solvolan se lahko jemlje hkrati z antibiotiki.

Panatus za suhi kašelj
Suhi kašelj bolnika izčrpava, moti njegov spanec in lahko vodi do zapletov, zato je pomembno, da ga blažite. Pri tem vam lahko pomaga tudi družina izdelkov Panatus: sirup in tablete Panatus ter sirup in tablete Panatus forte. Vsi izdelki vsebujejo antitusik butamirat, ki kašelj preprečuje in ga pomirja. Ker zmanjšuje napetost bronhialnega mišičja, pomaga tudi pri izkašljevanju ter olajša dihanje in bolečine v prsih.


Slika - solvolan!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Visett - vrhunska depilacija!